Menakur Magasinet

Rödklöver och fytohormoner

Rödklöverns rika näringsinnehåll består av lättupptagligt protein och ett östrogenliknande hormon som blir ett bra tillskott under klimakteriet. Rödklövern kan lindra de nattliga vallningar och torra slemhinnor som kan uppstå under kvinnans menopaus

Förr i tiden när det var svältår maldes rödklövern till mjöl just för sitt rika innehåll av vitaminer, proteiner och mineraler. Rödklöver odlas idag på stora ytor som foder till kreatur och hästar och det sägs att korna mjölkar bättre då de äter rödklöver. Bi och humlor älskar rödklövern för dess söta och milda smak. Läkeörten är lätt att hitta och mycket god i sallader och hälsodrinkar! Pröva göra infusion på rödklöver och njut av härlig smak. Du kan använda både blad och stjälk från rödklövern och mixa ner den i grön hälsodryck. Färsk rödklöver är att föredra men du kan även torka den för användning hela året. Rödklövern är allmänt stärkade för hela kroppen och motverkar också infektioner och värk vid exempelvis artrit.

Rödklöver har renande verkan på lymfa och nervsystem samt stärker upp skelettet då klövern innehåller kalcium. Rödklövern sägs också öka fertiliteten och stödjer leverns reningsarbete. En annan god egenskap är att rödklöver är bra vid stress och trötthet eller när du bara vill bli lite uppiggad.

Särskilt bra vid klimakteriebesvär

Rödklöver innehåller ett växthormon som är snarlikt människans hormon östrogen. Infusion på rödklöver kan därför underlätta vid klimakteriebesvär som nattsvett, vallningar och torra slemhinnor. Rödklöver är en antiinflammatorisk läkeört som växer över hela Sverige och som är lätt att hitta. Rödklövern är rik på vitaminer (främst B och C), mineraler (kalcium, krom, kalium, fosfor, magnesium), har ett lättupptagligt protein och ett växthormon (så kallat fytohormon) som är snarlikt människans hormon östrogen och som ofta blir ett bra tillskott under klimakteriet. Faktum är att örten är välkänd just för sin förmåga att kunna reglera hormoner och den anses vara ett särskilt bra vid klimakteriebesvär som vallningar, svettningar, torra slemhinnor.