Menakur Magasinet

Magnesium – kroppens supermineral

Äter du sunt och får i dig vitaminer och mineraler som järn och kalcium? I så fall bör du komplettera med detta med magnesium, som har en mycket viktig roll när det gäller ett stort antal av kroppens funktioner.

Se här vilken viktig roll magnesium spelar: Magnesium är viktigt för funktionen hos mer än 300 enzymer i kroppen. Det är en av byggstenarna i skelettet och tänderna. Det är viktigt för förbränningen av kolhydrater, bildandet av DNA och proteiner samt produktionen/lagringen av cellenergi, signalöverföringen i nervsystemet – och för att musklerna fungerar som de ska.

Kroppens byggsten

Puh! Listan är ännu längre, men för tillfället nöjer vi oss med att konstatera att magnesium är något av ett supermineral. Ändå hamnar det ofta i skuggan av till exempel kalcium, inte minst när man talar om kvinnors övergångsålder.

Inte fullt så många är medvetna om att även magnesium är en av kroppens byggstenar

Många känner till att det är viktigt att få i sig kalcium (tillsammans med D-vitamin) för att förebygga benskörhet. Men det är färre som har klart för sig att även magnesium är en av kroppens byggstenar och är av avgörande betydelse för en normal benuppbyggnad och friska tänder. Mer än hälften av mängden magnesium vi har i kroppen lagras i skelettet, som kontrollerar att mineralnivån i blodet är stabilt.

Brist på magnesium kan göra dig sjuk

Om kroppen har för lite magnesium påverkar det viktiga funktioner. Upptaget av kalcium kan bli reducerat, vilket kan leda till benskörhet. Detta i sin tur kan leda till ansamling av kalk i blodådrorna vilket ökar risken för blodpropp, högt blodtryck, insulinresistens och fetma.
Via sin funktion i kroppens signalvägar (kemiska och elektriska signaler i kroppen), bidrar magnesium också till att hjärtrytmen upprätthålls. Brist på detta mineral kan därför leda till hjärtarytmi – att blodet inte transporteras runt i kroppen som det ska.

Kan bota sjukdomar

På senare år har en rad vetenskapliga studier påvisat att ett högt intag av magnesium har en gynnsam effekt på en rad tillstånd och sjukdomar. Magnesium minskar till exempel risken för:

* högt blodtryck (i kombination med kostfibrer och kalium)
* diabetes typ 2
* hjärt-kärlsjukdomar
* slaganfall
* benskörhet

Dessutom visar forskningen att ett högt intag av magnesium verkar kunna motverka allt från havandeskapsförgiftning och astma till migrän. Migrän är något som många kvinnor i klimakteriet lider av.

Minskar stress, inflammationer och smärtor

Kvinnor i övergångsåldern kan också drabbas av ”oförklarliga” smärtor i muskler, leder och skelett samt psykiska besvär som stress och ångest. Studier tyder på att magnesium kan minska spänningar och ömmande muskler, stress (med tillhörande muskelsmärtor) och symtom på depression. Magnesium kan också verka inflammationshämmande, lindra muskelkramper och bidra till ett stabilt blodsockervärde.

thor
Innan övergångsåldern: Menakur förbättrar benhälsan

Dosering av magnesium

Helsedirektoratet rekommenderar en dos på 280 milligram för kvinnor och 350 mg för män. Det dock svårt att veta när man når gränsen. Nivån av magnesium i kroppen kan inte mätas med ett vanligt blodprov. Å andra sidan krävs det ganska mycket för att man ska få i sig en för stor dos – kroppen förser sig nämligen med vad den behöver och resten försvinner ut genom tarmen.

Bra källor till magnesium

Magnesium finns i många matvaror, i synnerhet i spannmålsprodukter och grönsaker, men även i nötter, bananer, baljfrukter, mörk choklad, kaffe, mejeriprodukter, kött, skaldjur, fisk etc.

Tusentals kvinnor använder idag Menakur

Vill du känna dig säker på att du får i dig rekommenderad mängd magnesium kan du ta det i form av ett kosttillskott. Väljer du Menakur, får du inte bara ett dagligt tillskott av magnesium, detta norskutvecklade och naturliga kosttillskott är särskilt avsett för kvinnor i klimakteriet och innehåller en lång rad örter, mineraler och vitaminer som är särskilt verksamma för dig som vill lindra typiska klimakteriebesvär.

Tusentals kvinnor använder idag Menakur, och många upplever att deras besvär minskar eller försvinner helt – utan några som helst biverkningar. Menakur rekommenderas om du inte vill använda receptbelagda östrogenpreparat som kan ge biverkningar utan hellre vill ha ett naturligt alternativ.